Kütüphane Duyurular

Deneme Erişimine Açılan Veritabanları

Rosetta Stone veritabanı 30 Nisan 2024 tarihine kadar deneme erişimine açılmıştır. Erişim için tıklayınız.

Webinar Duyurusu

Üniversitemizin yer aldığı, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL projesi kapsamında Wiley veri tabanı ile "Oku ve Yayımla" anlaşması yapılmıştır. Araştırmacılar aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda yararlanabilecektir:

• WILEY’in Web of Science (WOS)’da yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Wiley Hibrit ve Wiley Gold Dergilerinde (Hindawi hariç); “Research Article”, “Review Article”, “Data Article” ve “Rapid Publication” türündeki yayınları Açık Erişim (AE) desteği kapsamında olacaktır.
  • Üniversitemiz araştırmacılarınca, yukarıdaki kapsam içindeki aşağıda listesi bulunan Wiley dergilerine gönderilmiş ve kabul edilmiş yayınları, yazarın istemesi halinde, Makale İşlem Ücreti (APC) ödenmeden, “Açık Erişim”li yayımlanması mümkün olacaktır.
  • AE desteği verilecek yayınlarla ilgili olarak; hibrit dergilerdeki yayınların 1 Ocak 2023 ve sonrası kabul edilmiş olması yeterlidir, altın açık erişim dergilerde ise 1 Ocak 2023 ve sonrasında gönderilmiş ve kabul edilmiş olmalıdır.
  • Yukarıda   bahsedilen dergi grubu ve yayın türünde olan ve kotada açık erişim (AE) makale yayımlatma hakkı olması halinde AE desteği sağlanacak yayının, yazarlarından birinin EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi yeterlidir.
  • Üniversitemiz araştırmacılarının, makalelerini AE olarak yayımlatmak istemeleri durumunda, Wiley’e makale başvurusu yaparken, başvuru formlarına kurumsal e-postalarını kaydetmeleri AE onay süreçlerinin sorunsuz işlemesi açısında önemlidir.
  • TÜBİTAK-ULAKBİM ve Wiley arasında yapılan söz konusu anlaşma kapsamında “yıllık AE makale yayımlama kotası” bulunmaktadır. Son beş yıllık verilere bakıldığında, anlaşma kapsamındaki AE makale kotalarının, TR adresli Wiley yayınlarının yarıdan fazlasını karşılayacağı öngörülmektedir. Yıllık AE makale yayımlama kotasının bitmesi durumunda, ilgili yayının yazarı, makalesini AE olarak yayımlatmak isterse APC ücretini kendisinin ödemesi gerekmektedir. Anlaşma şartlarına göre kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır.

Ücretsiz açık erişim yayın yapabileceğiniz dergi listesi için tıklayınız.

TÜBİTAK ULAKBİM ve Wiley arasında gerçekleşen "Oku ve Yayımla" anlaşmasının kapsamı hakkında bilgi verilecek sadece araştırmacılar ve yazarlar için hazırlanmış olan webinara davetlisiniz.

İçerik:

• TÜBİTAK ULAKBİM ve Wiley arasında gerçekleşen "Oku ve Yayımla" anlaşmasının ana hatları, nasıl işlediği,
  • Yazarın makalesini hibrit ve Altın Açık Erişim dergilere göndermek ve onaylatmak için hangi adımlardan geçtiği,
  • Açık Erişim hakkında bilgi, faydalı yanları,
  • Yazarlar ve araştırmacılar için yaklaşan eğitim programı,
  • Yardımcı kaynaklar.

NOT: Tüm webinarlar Türkçe olacak ve Wiley Yayınevinden Duygu Paçalı (dpacali@wiley.com) tarafından yapılacaktır.

Üniversitemiz mensuplarının Tübitak Ulakbim/Wiley anlaşmasından en iyi şekilde yararlanmalarını ve yayın yolculuklarının her aşamasında kendilerini güvende hissetmeleri amacıyla aşağıda paylaşılan oturumlar düzenlenecektir. Bu oturumlar, doğru dergiyi seçmekten açık erişimli yayıncılığa kadar yayıncılık sürecinin her aşamasında kullanıcılara yardımcı olacak çeşitli konuları kapsayacaktır. Oturumlar Türkçe olacaktır. Katılımcılar bu çalıştaylara kayıt yaptırmalıdır. Bu, katılımcıların çalıştaydan 24 saat sonra oturumun kaydına erişmelerini ve bir katılım sertifikası indirmelerini sağlar.

Cambridge University Press’in sosyal bilimler alanında yüksek etki faktörüne sahip dergilerinden New Perspectives on Turkey dergisinin editörü Prof. Deniz Yükseker Tekin ile Cambridge University Press’in yayın politikası ve akademik yayıncılık ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı videodan faydalanmak isterseniz, aşağıdaki linkten videoyu izleyebilirsiniz.

Dergi Yayın Sürecine Derin Bir Bakış: New Perspectives on Turkey Editörü Prof.Dr. Deniz Yükseker Tekin ile Röportaj - video'yu izlemek için tıklayınız

• 0:00 - Giriş
  • 0:14 - New Perspectives on Turkey yayın kapsamı ve içeriği
  • 0:40 - Dergi editörü sorumluluğu
  • 4:09 - Dergi yazarlarının çalışma alanları
  • 5:38 - Nitelikli makalenin özellikleri
  • 8:31 - Sosyal bilimlerdeki yayın sayıları ile diğer alanların karşılaştırması
  • 12:29 - Sosyal bilimlerde uluslararası yayın yapmak isteyen araştırmacılara tavsiyeler
  • 15:22 - SSCI kabul süreci ve etki faktörü
  • 17:57 - Makale reddine neden olan sebepler
  • 19:29 - Açık erişim yayıncılık
  • 23:17 - Öncelikli araştırma metodları
  • 25:12 - Geleceğe yönelik planlar
  • 28:25 - Yolun başındaki akademisyenlere tavsiyeler

“Web of Science Group Mart ayı online eğitim programı ve kayıt linkleri aşağıda yer almaktadır. Eğitim dili Türkçe’dir ve sertifikalıdır.”

Web of Science Core Collection kullanarak güvenle araştırma yapın

12 Mart Salı 11:00- 60 dk

Derya Soğuksu- Türkçe

Araştırma Stratejisi ve Performansı: InCites & Journal Citation Reports & Essential Science Indicators