Çiftçinin önemi bir kez daha ortaya çıktı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında açıklamalarda bulunarak, Covid-19 pandemisinin yaşandığı bu zor süreçte çiftçilerin ekonomiye olan katkısının ve tüm dünya için en temel ihtiyaç olan gıda üretiminin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.

Tüm dünyayı sarsan korona virus salgını karşısında çiftçilerin günlük faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiğini hatırlatan Özgüven, “Çünkü o günün koşullarında çalışma takvimine göre yapılmayan bir işin ileriki dönemde yapılması verim ve kalitesinin azalmasına ya da hiç ürün elde edilmemesine neden olacaktır” açıklamasında bulundu.

“Tarımsal faaliyetler desteklenmelidir”

Prof. Dr. Özgüven, toplumun her koşulda yaşamsal faaliyetleri için beslenmesi gerektiğini hatırlatarak, “Ayrıca üretimle birlikte, tohumdan tüketicinin sofrasına sunulana kadar gıda hijyeni de önemli bir konudur” ifadesini kullandı.

Hijyeni de kapsayan gıda konusunda kendi kendine yetmeyen, yetemeyen ülkelerin korona gibi felaketler karşısında açlıkla ve gıda noksanlığı ile karşı karşıya gelebilecekleri uyarısında bulunan Özgüven, “Bu nedenle KKTC’de de tarımsal üretimin her alanında faaliyet gösteren çiftçilerin desteklenmesinin önemli olduğunu kaydetti.

“En büyük tehlike enerji ve gıda temini”

Prof. Dr. Özgüven, tarımın yakın bir gelecekte daha da önem kazanacak bir alan olduğuna dikkat çekerek, “Bilimsel verilere göre, tüm dünyada son elli yılda ikiye katlanan ve çok yakın bir gelecekte dörde katlanacağı öngörülen, insanlığı bekleyen en büyük iki tehlikenin enerji ve gıda temini olacaktır” bilgisini verdi.

Tarımın refah düzeyi ne olursa olsun, tüm ülkeler için vazgeçilmez bir sektör olduğunu söyleyen Özgüven, “Sağlıklı beslenmenin ve kalkınmanın yolu ancak ve ancak üretim, ve yalnız üretim değil, gıda güvenliğini de kapsayan kaliteli üretimden geçmektedir. Bunu da sağlayacak kişilerin başında üretici gelmektedir” şeklinde konuştu.