Güzel Sanatlar

Dünya Mimarlar Günü’nde gençlerin sektördeki katkıları

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Atakara, bu yıl Dünya Mimarlık Günü’nün “Genç Jenerasyonun Kentsel Tasarıma Katılımını Teşvik Etmek” teması ile kutlanacağını belirterek, “Bu tema ile genç mimarların şehirlerin planlanması ve sürdürülebilir kalkınma süreçlerindeki kritik rolü vurgulanmak istendi” ifadesini kullandı.
Dünya Mimarlık Günü’nün her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlandığını anımsatan Atakara, “Bugünün Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Dünya Habitat Günü ile aynı tarihe denk gelmesiyle, küresel kentsel gelişim hedeflerine dikkat çekiliyor. Mimarlık sektörü, bu iki etkinlik aracılığıyla şehirlerin sürdürülebilir geleceği için yeni yaklaşımlar geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor” dedi.
Prof. Dr. Atakara, Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) genç nesli bu süreçlere daha etkin bir şekilde yer almaya davet ettiğini de aktararak, bu yaklaşımın gençlerin yenilikçi bakış açılarıyla sürdürülebilir kalkınmaya sunacakları katkıya olan inançlarını gösterdiğini kaydetti.
Bu yılki kutlamaların odak noktasının şehirlerin sürdürülebilir büyümeyi nasıl destekleyebileceği üzerine olduğunu işaret eden Atakara, “Yenilikçi ve çevre dostu uygulamaların yaygınlaşmasıyla, güçlü ve dayanıklı kentsel ekonomilerin geliştirilmesi hedefleniyor. Özellikle enerji verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir malzeme kullanımı ve çevreci ulaşım sistemlerinin teşvik edilmesi, bu hedeflerin temel bileşenlerini oluşturuyor” bilgisini paylaştı.
Atakara, günümüzde dayanıklı şehirlerin yaratılması, sosyal adaletin savunulması, sürdürülebilir yapıların yeniden kullanımı ve döngüsel ekonomiye dayalı inşaat uygulamalarının hayata geçirilmelerinin bu süreçte öne çıkan başlıca konular arasında yer aldığını belirterek, “Bu çalışmalar, şehirlerin dış kaynaklara bağımlılığını azaltarak çevre dostu yapılar ortaya koymayı amaçlıyor” açıklamasında bulundu.
2024 Dünya Mimarlık Günü’nde, başarılı projeler sergilenerek gençlerin liderliğinde gerçekleşen kentsel dönüşüm süreçlerinin de tanıtılacağını söyleyen Atakara, “Katılımcı kentsel tasarımın önemine vurgu yapılarak, geleceğe yönelik daha sürdürülebilir bir yaşam inşa etmenin gerekliliği hatırlatılacak. Tüm Mimarların Dünya Mimarlık Gününü kutlarım” dedi.