Kampüs

Koronavirüs Sürecinde Kaygı İle Baş Etme Yöntemleri

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDREM) Uzman Psikoloğu Çise Haşimoğulları, koronavirüs salgını nedeniyle düzenli olarak dışarıya çıkan, okula/işe giden, toplu taşıma aracı kullanan bireylerin yaşamının değişmesi ya da kısıtlanması sonucunda kaygı durumlarında artış olabileceğini belirterek, bunun çok doğal bir durum olduğunu kaydetti.

CIU News Full Width Default Image

Günümüzde, COVID-19 vaka sayısının her geçen gün ülkemizde ve Dünya’da artışı ile bireylerin psikolojik olarak bu süreçten etkilndiğine dikkat çeken Haşimoğulları, “Kaygı insanların yaşadığı en rahatsız edici duygulardan biridir. Kaygılı olan bireyler; aşırı sinirlilik, gerginlik, avuçlarda terleme, baş dönmesi, nefes almada güçlük, artan kalp atışı ve yüzde sıcaklık/yanma gibi bedensel algıları içerebilen fiziksel belirtiler gösterebilmektedir.” dedi.  

Haşimoğlları, bireylerin yaşamındaki bazı olayların kaygıya neden olduğunu hatırlatarak, “Örnek olarak, zorlayıcı yaşam olayları (fiziksel şiddete maruz kalmak, bir araba kazası geçirmiş olmak, savaşta olmak), hastalık ya da ölüm ve başa çıkılması zor görünen deneyimler (topluluk önünde konuşma yapmak gibi) gösterilebilir.” ifadesini kullandı.  

Bu süreçte kaygı ile baş etme yöntemleri hakkında da bilgi veren Haşimoğulları, “Sağlığımız için evde kalmamız gereken bu dönemde sevdiklerimiz ile iletişim halinde olmak, beslenme ve uyku düzenimize dikkat etmek, evdeki zamanımızı nasıl geçireceğimizi planlamak, konu ile ilgili doğru bilgiler edinmek (resmi yayın organları), yanlış bilgilerden kaçınmak ve evde olsak bile kendimize vakit ayırmak (fiziksel aktivite, yoga, müzik dinlemek, meditasyon yapmak gibi) kaygımızı azaltmamıza yardımcı olabilir.” dedi.  

Uzman Psikolog Haşimoğulları, ne kadar zorlayıcı bir süreç olsa da olumlu düşünceleri olumsuz düşüncelerin yerine koymak için çaba göstermek gerektiğinin altını çizerek, “Kaygılı hissettiğimiz anlarda nefes egzersizi yapmak her zaman iyi gelecektir.” dedi.  

İhtiyaç hissedilmesi durumunda profesyonel destek alınması gerektiğini de belirten Haşimoğulları, “Gerek duyduğumuzda yaşamakta olduğumuz kaygımızı güvendiğimiz kişi veya kişiler ile paylaşabilir, profesyonel yardım için destek alabiliriz.” ifadesini kullandı.