UKÜ, Pandemi Sürecinde Elektronik Kütüphane Hizmetlerini Artırdı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) örgün eğitime ara verilmesinin ardından başlatılan uzaktan eğitim sürecinde Elektronik Kütüphane hizmetleri kapsamında on binlerce elektronik kitap, akademik e-dergi, tam metin makale, istatistiki veriler, konferans bildirisi, tez, rapor, standartlar ve diğer birçok bilimsel yayın sayısını artırarak 7/24 üyelerinin kullanıma sundu.

UKÜ Kütüphane Müdürü Gülten Sala Lay,  öğrenci, akademisyen ve araştırmacılarını uzaktan eğitim sürecinde Üniversitenin zengin dijital kütüphane koleksiyonu ile desteklemek amacıyla uğraş verdiklerini kaydederek, “Özellikle öğrencilerimizi internet ortamındaki bilgi yığınlarından ve bilgi kirliliğinden uzaklaştırarak, onları güncel ve bilimsel bilginin bulunduğu dijital platformlara yönlendirme gayreti içerisindeyiz.” şeklinde konuştu.

Pandemi nedeniyle yaşanan sosyal izolasyonun tüm alışkanlıkları değiştirdiğine dikkat çeken Lay, söz konusu değişimden üniversitelerdeki eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanısıra bilgi edinme süreçlerinin de etkilendiğini kaydetti.

Lay, üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetlerini uzaktan öğretim imkanlarını kullanarak sağlamaya çalıştığı bu süreçte, kütüphanelerin de elektronik kaynaklarını geliştirerek kullanıcı gruplarına en yüksek verimi sağlama amacı yönünde çalıştıklarını aktardı.

Uzaktan eğitim ve kütüphane hizmeti süreci ile ilgili bilgi veren Lay,  “UKÜ Kütüphanesi bu sürecin öncesinde de elektronik kaynakların kullanımı konusunda birçok çalışma yapmıştır. Kullanıcılarımızı, elektronik kaynakların kullanımına teşvik etmek, elektronik kaynaklar konusunda kullanım becerisi kazanmaları ve/veya bu beceriyi geliştirmelerine yönelik eğitim seminerleri, oryantasyonlar düzenledik.” dedi.

Lay, söz konusu eğitimleri bu süreçte uzaktan eğitim olarak gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Ayrıca, kullanıcılarımızın elektronik kaynak kullanımı veya kütüphane hizmetleri ile ilgili soru ve önerilerini çevrimiçi olarak alıp, 24 saat içerisinde kendilerine dönüş yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

UKÜ Mühendislik Fakültesi doktora öğrencisi Ogoh Stanley Nnamdi ise Üniversite’nin kütüphane hizmetlerinin dijital ortamda öğrencilere birçok bilimsel yayını 7/24 sunduğunu söyleyerek, “Bu nedenle, bu süreçte proje ve araştırmalarımızı kaynak sıkıntısı yaşamadan kolay ve hızlı bir şekilde yapabiliyoruz.” şeklinde konuştu.