Güzel Sanatlar

UKÜ yarışmadan ödülle döndü

UKÜ öğrencisi Karina Abdykadyrova INTO THE RABBIT HOLE 2024 Tasarım Yarışmasında Büyük Başarı Elde Etti!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) öğrencisi Karina Abdykadyrova, Archiol tarafından düzenlenen INTO THE RABBIT HOLE 2024 Uluslararası Tasarım Yarışması’nda prestijli bir ödüle layık görüldü. 
Abdykadyrova'nın ARCH 502 İnovatif Laboratuvar dersi kapsamında geliştirdiği yaratıcı ve yenilikçi proje, dünya çapında birçok başvuru arasından sıyrılarak büyük bir başarı elde etti. 
GSTMF Dekanı Prof. Dr. Cemil Atakara, öğrencileri Karina Abdykadyrova’nın yenilikçi yaklaşımı ve yaratıcı vizyonu ile büyük bir başarı kazandığını belirterek, “Öğrencimiz Karina Abdykadyrova’nın bu uluslararası yarışmada ödül kazanmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bu başarı aynı zamanda fakültemizdeki eğitim kalitesini ve mimarlık alanında uluslararası düzeyde fark yaratma kapasitemizi de bir kez daha gösteriyor” şeklinde konuştu. 
Karina Abdykadyrova’nın ödül kazanan projesinin eski Kırgız dünya görüşü olan Tengricilik’ten esinlenerek doğayla uyum, sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk üzerine odaklandığını açıklayan Atakara, “Abdykadyrova projesini danışmanı Doç. Dr. Ehsan Reza ile birlikte geliştirdi. Tasarımında zihinsel ve ruhsal dengeyi ön planda tutarak, çevre dostu malzemeler kullandı ve yapıyı doğal çevresiyle bütünleştirerek ekolojik ayak izini en aza indirmeyi hedefledi” bilgisini paylaştı. 
Dekan Atakara, yarışma jürisinin projeyi değerlendirmesi hakkında da konuşarak, “Proje, eski Tengri ruhani uygulamalarına yönelik benzersiz mekânsal formlar yaratmak için araziyi ustaca kullanıyor. Tasarım, meditasyon, eğitim ve geleneksel etkinlikler için alanları başarılı bir şekilde birleştirdi” dedi
Bu uluslararası başarının UKÜ’nün mimarlık alanındaki eğitim programlarının dünya çapında tanınırlığını pekiştirdiğine de dikkat çeken Atakara, “Bu sonucun üniversitede yaratıcı düşüncenin ve yenilikçi tasarımların teşvik edildiği bir ortam sunduğunu da bir kez daha kanıtlıyor” ifadesini kullandı. 
Karina Abdykadyrova ise Tengricilik’ten ilham alarak doğayla uyum içinde bir yapı tasarlamak istediğini vurgulayarak, “Danışmanım ile birlikte, çevre dostu malzemeler kullanarak yapıyı yer altına entegre ettik. Bu sayede hem çevreyle uyum sağladık hem de ekolojik sürdürülebilirliği destekledik” dedi.