Eğitim

UKÜ’de dil ve toplum ilişkisi irdelendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü’nün düzenlediği “Dil ve Toplum” konulu söyleşide Prof. Dr. Kâmile İmer öğrenciler ile bir araya geldi. 

İmer, evrende değişmeyen tek kuralın her şeyin değişmesi olduğunu aktararak, bu bağlamda toplumun ve dilin de değişmesinin kaçınılmaz olduğunu, ancak toplum ve dil alanında değişmelerde eşdeğişirliğin söz konusu olduğunu belirtti. 

Günümüzde “ilkel” diye nitelenen topluluklar dışında tek dilli toplumların bulunmadığını, her toplumda iki ya da çok dil konuşan grup ve toplulukların bulunduğunu dile getiren İmer, ancak ülkelerin pek çoğunun yasal olarak kabul ettikleri tek resmî dilleri bulunduğunu, sadece Kanada, İsviçre vb. ülkelerin birden çok resmî dili kullandıklarını kaydetti.  

İmer, dil gelişimine iki dillilik açısından bakıldığında kod değişimi gibi ilginç durumların olduğunu da anımsatarak, bu konuda da pek çok araştırma yapıldığı bilgisini de paylaştı. 

Toplum ve dil arasındaki eşdeğişirliğin incelendiği Toplumdilbilim alanında ikideğişkenlik, geçer dil, ilişki dili, kırma anadili terimleriyle adlandırılan ve her biri kapsamlı araştırmalarda yer almış konuların da bulunduğunu belirten İmer, yer yer Türkçe’den örnekler verdi. 

İmer, Kıbrıs’ta kullanılan Türkçe’nin şive, ağız, aksan veya lehçe olarak da nitelendiren akademisyenler bulunduğunu da aktararak, bunun aslında bir tartışma konusu olduğunu ve bu konuda farklı fikirlerin ortaya konulduğunu ancak burada konuşulan dilin ağız olarak ifade edilmesinin uygun olabileceğini kaydetti. 

Söyleşide çocukların dil gelişimi, birinci dil ve ikinci dil gelişimi gibi farklı konulara da dikkat çeken İmer’e söyleşi sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Halil İbrahim Yalın tarafından anı plaketi taktim edildi.