Sağlık Bilimleri Fakültesi

Sosyal Hizmet

Süre 4 Yıl
Başvur
UKÜ Sosyal Hizmet Bölümü 1 UKÜ Sosyal Hizmet Bölümü 3 UKÜ Sosyal Hizmet Bölümü 2

Bölüm Hakkında

Sosyal hizmet, sosyal değişme ve kalkınmayı, sosyal içermeyi, insanların güçlendirilmesi ve özgürleşmesini hedefleyen uygulama temelli bir meslek ve akademik bir disiplindir. Sosyal adalet, insan hakları ve farklılıklara saygı, sosyal hizmet için temel oluşturan mesleklerin başında yer almaktadır. Sosyal hizmet mesleği, insan ve toplum bilimleri ve yerel bilgiden oluşan eklektik bilgi temeli aracılığıyla insan refahını iyileştirmek için bireyleri ve sistemleri bir araya getirir. Sosyal Hizmet Bölümü disiplinlerarası oluşturulmuş teorik altyapısı ile sosyal bilimlerin sosyoloji, psikoloji, hukuk ve sosyal politika gibi dallarından da yararlanarak öğrencilerine güçlü bir temel verir. Sosyal Hizmetler Dairesi ve sosyal risklerle ilgilenen sivil toplum kuruluşlarından gelen uzman kişilerin konferans vererek öğrencileri bilgilendirmeleri yanında, kurulan bağlantılarla staj ve dönem içi uygulama olanakları öğrencilerimizin teorik gelişimleri yanında uygulamada da ilerlemelerine ve mesleklerini derinlemesine öğrenmelerine olanak sağlar. Sosyal Hizmet Bölümünün en temel amacı toplumda önemli bir yeri olan sosyal hizmet uzmanlarını, hem teorik hem uygulama yöntemlerini kullanarak en iyi şekilde yetiştirmektir.

Eğitim Olanakları

Sosyal Hizmet Programı, öğrencilerini birey, grup ve toplum düzeyinde, sosyal çevre ile bağlantılı sorunların çözümünde yardımcı olabilecek yetkinlik ve bilgiye sahip uzmanlar olarak yetiştirmeyi hedefler. Sosyal Hizmet eğitimi sosyal politika konularının yanı sıra sosyoloji, sosyal araştırma, psikoloji, sosyal psikoloji ve sosyal antropoloji konularında öğrencilere güçlü bir altyapı sağlar. Staj ve dönem içi uygulamalar, huzurevleri, kadın sığınma evleri, yetimhaneler, yerel yönetimler ve Sosyal Hizmetler Dairesi gibi kurum ve kuruluşlarda yapılmaktadır. Uygulamalarla desteklenen disiplinlerararası eğitim, öğrencilere projelerde aldıkları görevler ışığında toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunma bilincine ulaşmalarında yardım eder. Öğrenciler mezuniyet aşamasına geldiklerinde toplumlarının karşı karşıya bulundukları sosyal problemleri araştırıp analiz edebilmeyi, çözüm önerileri üretmeyi ve uygulamaya geçirmeyi öğrenirler. Aynı zamanda sosyal hizmet bölümü öğrencileri sosyal hizmet eğitimine devam ederken psikoloji, hukuk gibi çeşitli bölümler ile çift anadal veya yandal yapabilmektedir. KKTC’li ve yabancı uyruklu mezunlar, İngilizce dilinde eğitim veren Sosyal Hizmet yüksek lisans programına devam ederek, eğitimlerine katkı sağlayabilirler.

CIU Progression Programs Students

Kariyer Alanları

Programdan mezun olanlar oldukça geniş bir yelpaze içerisinde yer alan kurum ve kuruluşlarda istihdam olanağı bulabilmektedirler. Sosyal hizmet uzmanları, içinde yaşadığı toplumun yapısı ve sorunları hakkında bilgili, sosyal politikaların belirlenmesi ve planlamasına katkı koyacak, kamu, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerindeki sosyal hizmetlerde planlayıcı, yönetici, araştırmacı ve uygulayıcı olarak görev alabilirler. 

Mezunların, Türkiye’de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı huzurevlerinde, yetiştirme yurtlarında, rehabilitasyon merkezlerinde, Adalet, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim Bakanlıklarında, endüstriyel ilişkiler alanında, yerel yönetimlerin korunmaya muhtaç kesimlere yönelik projelerinde çalışma olanağı vardır. Benzer şekilde programı bitirenlerin, KKTC’deki ve diğer ülkelerdeki sosyal hizmet kurumu olarak hizmet veren kamu kurumlarında, yerel yönetimlerde, yardıma muhtaç kesimlere yönelik kurum ve kuruluşlarda da sosyal hizmet uzmanı olarak istihdam olanakları bulunmaktadır. Bunların dışında Sosyal Hizmet Bölümünden mezun olanlar akademik kariyer yaparak öğretim üyesi ve araştırmacı olabilirler.

İletişim

Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çevik Uraz Merkezi, CU206
Tel: +90 392 671 1111 Dahili: 2251
Fakülte E-posta: secretary-fhs@ciu.edu.tr
Bölüm Başkanı: Yrd. Doç. Dr. Afet Arkut
Bölüm Başkanı E-posta: aarkut@ciu.edu.tr