Tıp

Antimikrobiyal Direnç: Küresel bir tehdit

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Sarıgül Türkiye ve KKTC’de antibiyotik tüketiminin yüksekliği nedeniyle risk altında olduğunu belirterek, “Her 10 reçeteden 3’ünde antibiyotik yer alıyor. Bu yoğun kullanım direnç oranlarını artırıp, tedavi güçlüğüne neden oluyor” ifadesini kullandı. 
Özellikle basit enfeksiyonlara bile etkili bir antibiyotik bulunamamasının ciddi bir sağlık sorunu yarattığını işaret eden Sarıgül, antibiyotiklerin akılcı kullanımının direnç gelişimini önlemenin ve bağışıklık sistemini korumanın anahtarı olduğunu kaydetti. 
Prof. Dr. Sarıgül, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası kapsamında konuşarak, “Gereksiz antibiyotik kullanımı hem bireysel sağlık risklerini artırır hem de toplum sağlığını tehdit eder” dedi. 
Antibiyotiklerin yalnızca doktor önerisiyle kullanılmasının enfeksiyonlarla mücadelede kritik öneme sahip olduğunu işaret eden Sarıgül, 2024 Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’nın ‘Eğitin. Savunun. Hemen harekete geçin’ temasıyla küresel toplumu antimikrobiyal dirence karşı ortak eyleme çağırdığını da belirtti.  
Sarıgül, antimikrobiyal direncin bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerin antimikrobiyal ilaçlara yanıt vermemesiyle ortaya çıkan ve halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir kriz olduğuna dikkat çekerek, bu durumun enfeksiyonların tedavisini zorlaştırdığını, ölüm oranlarını artırdığını ve önemli ekonomik kayıplara yol açtığını aktardı. 
Günümüzde dirençli bakteriler nedeniyle her yıl 700 bin kişinin hayatını kaybettiğini de işaret eden Sarıgül, bu sayının 2050’ye kadar 10 milyona ulaşabileceğini de vurguladı. 
Sarıgül, antimikrobiyal direnç ile mücadelede farkındalık ve eğitimin önemli bir yer tuttuğunu dile getirerek, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası gibi küresel etkinliklerin kamuoyunu bilinçlendirmek için önemli fırsatlar sağladığını dile getirdi. 
Açıklamasında, antimikrobiyal direnç ile mücadelede yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi, düzenlemelerin sıkılaştırılması ve küresel iş birliği yapılmasının önemli olduğunu belirten Sarıgül, “Bu krizle başa çıkmak, ancak bireylerin ve hükümetlerin bilinçli ve kararlı adımlarıyla mümkündür” şeklinde konuştu.